iulie 15, 2024 00:17

Consiliul Județean Bihor va deconta lucrările de reabilitare a viitorului sediu din fonduri europene. A fost semnat contractul de finanțare cu ADR Nord-Vest

Deși Fostul Palat al Finanțelor, viitor sediu al Consiliului Județean Bihor, a intrat în reabilitare încă din luna august 2022, iar stadiul lucrărilor a ajuns deja la un procent de 60%, administrația județeană a semnat luni, 5 februarie, contractul de finanțare cu ADR Nord-Vest pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirii situate în Oradea strada Republicii nr.35”. Este vorba despre clădirea ce a fost construită în perioada 1899–1900 de arhitectul Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul Finanțelor Publice a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial, iar acum se află în patrimoniul CJ Bihor.

Proiectul va fi finanțat cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord Vest 2021-2027, Prioritatea 3: O regiune cu localități prietenoase cu mediul; Obiectiv specific 2.1: Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (FEDR), Acțiunea b)Sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv clădiri de patrimoniu.

Valoarea totală a investiției este de 48.059.810,97 lei, valoarea eligibilă totală fiind de 23.147.275,27 lei. Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor, iar termenul de finalizare a proiectului este luna iulie 2025. Inițial, reabilitarea monumentului urma să fie suportată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bihor, printr-un împrumut contractat de fosta conducere a instituției. La preluarea mandatului, în toamna anului 2020, actuala conducere a reziliat amiabil contractul de execuție cu firma de construcții, cu scopul de a revizui studiul de fezabilitate pentru a obține finanțare europeană.

Orașul nostru va avea încă o clădire emblematică restaurată și pusă în valoare din punct de vedere arhitectural. În urma reabilitării va crește eficiența energetică a clădirii, astfel că se vor reduce semnificativ cheltuielile de funcționare. După începerea activității în noul sediu, se va simplifica relația dintre cetățean și Consiliul Județean, aici urmând să își desfășoare activitatea și Direcția Arhitectului Șef sau instituții precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

În noua clădire administrativă va funcționa un ghișeu unic, unde vor fi reprezentate toate instituțiile subordonate Consiliului Județean Bihor.

Pe lângă lucrările de reabilitare a clădirii, proiectul prevede măsuri de creștere a eficienței energetice, precum reabilitarea termică a anvelopei, reabilitarea clădirii cu sisteme de instalații de încălzire și climatizare, de instalații sanitare și de alimentare cu energie electrică și iluminat și dotarea centralei termice cu echipamente specifice – surse regenerabile de energie. La interior se lucrează în prezent la partea de tencuieli și compartimentări, iar la exterior încep lucrările la turnuri și învelitoare. În paralel, se montează elementele decorative ale clădirii.