iulie 15, 2024 01:51

Două tinere talente ale Facultății de Arte au câștigat locul secund la Danubia Talents International Music Competition

Doi studenți ai Facultății de Arte a Universității din Oradea, Rebeca Anamaria Balaj (pian) și Andrei Marinescu (trombon), au fost premiați recent la un important concurs muzical desfășurat la Budapesta – Danubia Talents International Music Competition, primul concurs de talie internațională la care au participat împreună. La competiția desfășurată on-line, au fost înscriși aproape 200 de tineri muzicieni din Ungaria, Austria, Estonia, Letonia, Cehia și Italia. Cei doi studenți orădeni au evoluat la categoria vârstă „plus 18 ani”, considerată cea mai dificilă din concurs.

Studentă în anul II, Rebeca spune că, în copilărie, a fost la un pas de a urma o școală oarecare. „Am studiat pianul de la 5 ani. Profesoara de pian a insistat să merg la Liceul de Arte. Părinții și bunicii s-au bucurat și m-au susținut de la început. La început voiam să compun. Mă jucam punând, cap la cap, fragmente din piesele pe care le studiam și realizând astfel noi piese muzicale”. Paradoxal, Rebeca nu e atrasă de luminile scenei. Deși nu a renunțat de tot la ideea de a compune, spune că se simte mai apropiată de cariera didactică.

La numai 20 de ani, Andrei este deja colaborator voluntar al Orchestrei Filarmonice din Oradea. Deși cântă la trombon de la 13 ani, a început studiul acestui instrument abia odată cu primele zile de facultate. Mai reținut la vorbă, dar cu atât mai curajos când cântă, Andrei afirmă că se simte atras, în egală măsură, de instrument și de dirijat. Acum conduce corul bisericii și, spune el, acest lucru îi oferă „multe satisfacții”.

.Într-un comunicat de presă emis de către Biroul de specialitate din cadrul universității orădene, este citată conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, directorul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea, care i-a pregătit pe cei doi bursieri ai facultății pentru competiția amintită mai sus:

„Sunt doi copii înțelepți, așa cum orice profesor și-ar dori. Talentați, din punct de vedere muzical, ambițioși și muncitori. La fiecare dintre ei, e de admirat aportul personal în ceea ce privește repertoriul studiat. Rebeca studiază pianul din copilărie și se putea spune despre ea, încă de pe atunci, că va avea o carieră remarcabilă. Andrei este o revelație. Chiar dacă și el a făcut muzică din fragedă tinerețe, n-a studiat temeinic trombonul până în anul întâi de facultate. A fost o mare bucurie pentru mine să-i descopăr, în cadrul cursurilor dedicate muzicii de cameră. Sunt empatici și colaborează foarte bine, unul cu celălalt, stilistic, interpretativ și din punctul de vedere al sentimentelor pe care le transmit publicului. Eu îi iubesc foarte mult și sunt foarte mândră de ei”, mărturisește conf. univ. dr. Ariadna Mircescu.