iulie 15, 2024 00:21

Interes scăzut la dezbaterea proiectului de buget pe 2024

Primăria Oradea a organizat joi, 1 februarie, în sala mare a instituției, dezbaterea publică a proiectului bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024. Deși subiectul este unul de interes pentru toată suflarea orădeană, numărul persoanelor prezente în sală nu depășea numărul degetelor de la mâini…. Totuși, după prezentarea proiectului de buget, primarul Florin Birta și directorul economic Eduard Florea au răspuns întrebărilor cetățenilor.

Propunerea de buget pentru 2024 și calendarul consultării proiectului de buget a fost făcut pe 26 ianuarie în cadrul unei conferințe de presă, când primarul Florin Birta a subliniat faptul că reușita anului 2023 de a fi cel mai bun an din punct de vedere a investițiilor, cu o valoare totală de peste 918 milioane lei investiți, se datorează unei munci de echipă. Aceeași echipă trebuie să vegheze și la cel mai mare buget al Oradiei din perioada post-decembristă, adică 2,9 miliarde lei! Este o creștere de 28% față de execuția anului trecut, execuție care s-a încheiat la 2,2 miliarde de lei. Este un buget care cuprinde și excedentul bugetar de anul trecut de 114 milioane de lei, din care 77,9 de la bugetul local și 36 milioane de la instituții finanțate din venituri proprii. În mare, acest excedent s-a datorat interdicțiilor de a face plăți în lunile noiembrie și decembrie pentru bunuri, servicii și alte investiții care nu erau finanțate din fonduri europene. Aceste sume au rămas în conturile primăriei, astfel încât urmează ca în primele două luni ale acestui an să fie plătite către furnizorii și constructorii care nu au putut fi plătiți la finalul anului trecut

Ce este de reținut?

Din punct de vedere procedural, cei care nu au fost prezenți fizic în sală la dezbatere, dar vor să se implice cu idei, păreri, soluții, o pot face până în data de 8 februarie 2024, timp în care se pot înainta propuneri privind proiectul bugetului în format electronic la adresa de e-mail primarie@oradea.ro, în Sala Ghișeelor (Piramida) din Primăria Oradea sau prin fax, la nr. 0259/437.544.

Data propusă pentru aprobarea proiectului de buget în Consiliul Local este 9 februarie.

Vrei să afli mai multe despre proiectul de buget pe 2024?

CLICK pe fișier:

Printre temele aduse în discuție de participanții la dezbatere se numără:

  • veniturile bugetare din surse de finanțare nerambursabile
  • estimările privind veniturile pe 2024
  • majorarea sumelor pentru finanțarea ONG-urilor și implicarea acestora în identificarea nevoilor reale ale comunității
  • finanțarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apă și canalizare
  • finanțarea reabilitării termice a blocurilor de locuințe
  • finanțarea FC Bihor, finanțarea cluburilor sportive private
  • programul de bugetare participativă
  • stadiul lucrărilor la creșele noi din Nufărul și Rogerius

Veniturile bugetare din surse nerambursabile, estimări ale veniturilor pe 2024

În ceea ce privește veniturile bugetare din surse de finanțare nerambursabile, directorul Eduard Florea a explicat: „Sumele prevăzute la poziția venituri din fonduri europene cuprind în proporție de 50% sumele din cererile de rambursare prevăzute a fi încasate în cursul anului 2024. În completare sunt sumele prevăzute în contractele de finanțare semnate aferente anului 2024. În măsura în care proiectele de investiții vor întârzia din cauza unor situații precum licitații contestații, licitații repetate etc., bugetul va suferi rectificări în consecință”.

În ceea ce privește veniturile din fonduri europene, acestea  sunt influențate atât de ritmul de realizare al investițiilor, dar și de onorarea de către autoritățile de management a cererilor de rambursare.

550.000 lei pentru activitățile ONG-urilor

Un subiect ridicat de mai mulți participanți a fost majorarea sumelor dedicate activității ONG-urilor. Primarul Florin Birta a subliniat faptul că propunerea de buget pentru ONG-uri a rămas la 300.000 de lei, dar în 2024 sunt prevăzute sume în plus pentru ONG-urile din domeniul social.

Alocarea din bugetul local pentru finanțarea activităților ONG-urilor este cu 100.000 lei mai mare decât cea din anul anterior. Prin urmare,  am propus o creștere de la 150.000 lei la 250.000 lei pentru ONG-urile din domeniul social. Astfel, avem alocați 300.000 lei pentru ONG-uri și 250.000 pentru organizațiile din domeniul social, deci în total 550.000 pentru ONG-uri. Suntem de acord să punem bazele unui parteneriat, să creăm un consiliu și o dată pe lună, la două luni sau de câte ori este nevoie să discutăm pe acest subiect. Din comisia de selecție vor face parte și două persoane din partea societății civile”, a spus primarul Florin Birta.

2023: Compania de Apă Oradea și-a extins rețelele pe 80 de străzi din Oradea

În ceea ce privește finanțarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apă, primarul Birta a explicat faptul că, Compania de Apă Oradea realizează anual investiții în extinderi de rețele de apă și canal, cu finanțare din surse proprii sau de la bugetul local. Doar anul trecut au fost extinse rețele pe circa 80 de străzi din municipiu.

Totodată, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe reprezintă o prioritate a autorității locale. Prim edilul orădean dă asigurări că se va continua acest trend al anilor anteriori prin care se vor obține finanțări atât prin programul POR, cât și prin PNRR, iar din bugetul local se vor asigura fondurile necesare cofinanțării.

FC Bihor primește fonduri pentru Liga a III-a

La sesizarea privind insuficiența sumelor alocate FC Bihor, având în vedere obiectivul de promovare, primarul Florin Birta a răspuns: „FC Bihor are un buget alocat pentru Liga a III-a. Conducerea clubului a făcut un lucru foarte bun, clubul sportiv a reușit atragerea în anul 2023 a unor finanțări private de peste 300.000 euro. Dacă FC Bihor va promova din a doua jumătate a anului, primăria este dispusă să mărească bugetul”.

Referitor la activitatea cluburilor sportive private, acesta a subliniat că în cazul competițiilor internaționale este asigurat accesul la arene în condiții avantajoase. Primăria Oradea este interesată să atragă competiții de anvergură în Oradea și să devină partener în organizarea evenimentelor ce fac orașul nostru atractiv. De asemenea, pe bază de parteneriate încheiate cu CSM Oradea se pot închiria arenele la costuri reduse față de orice alt tip de evenimente găzduite.

Proiecte mici, implementare rapidă în Programul de bugetare participativă

Cei prezenți în sală au adus în discuție și programul de bugetare participativă ce va fi derulat de Primăria Oradea și în acest an. Se va pune un accent mai mare pe publicitatea programului, astfel încât toți orădenii interesați de îmbunătățirea condițiilor de locuit din cartierele lor să vină cu propuneri.

Despre parcursul acestui program, directorul Eduard Florea a completat:  „Modificările aduse regulamentului de bugetare participativă, realizate în urmă cu doi ani, au condus la selecția de proiecte cu durată scurtă de implementare. Față de proiectele din primele sesiuni de bugetare participativă, când proiecte precum parcarea de la Spitalul Județean a ajuns la o finanțare de 5.000.000 lei și trei ani de realizare – socotind de la data exproprierilor până la finalizarea lucrărilor, în prezent proiectele au o valoare maximă de 100.000 lei, care asigură o implementare rapidă”.

Creșa din Nufărul se va deschide în septembrie

În ceea ce privește investițiile în învățământul preșcolar, respectiv stadiul lucrărilor la creșa din Nufărul și de pe strada Aluminei, primarul Florin Birta a precizat: „Termenul de finalizare a lucrărilor la creșa din Nufărul este luna iunie 2024, după care vor fi obținute autorizările necesare pentru ca activitatea să înceapă cu luna septembrie. În cazul investiției de pe str. Aluminei, lucrările de deviere a rețelelor publice au amânat începerea lucrărilor efective, așa că termenul realist de finalizare a lucrărilor va fi anul 2025. Pe de altă parte, cererile în creștere pentru locuri în creșele din Oradea s-au înregistrat și pe fondul lipsei de astfel de facilități în localitățile limitrofe orașului. Ministerul Dezvoltării a realizat finanțarea unor obiective noi de creșe în comunele din jurul orașelor, astfel încât în anii următori estimăm o scădere a presiunii pe creșele din Oradea”.

Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Oradea pentru anul 2024 poate fi consultat accesând:  https://oradea.ro/consultari-publice/proiectul-bugetului-de-venituri-si-cheltuieli-pentru-anul-2024/