Conducerea APTOR a susținut miercuri, 7 februarie, o conferință de presă, prilej cu care și-a prezentat raportul de activitate pe 2023.
Conform datelor statistice, Alexandru Chira, directorul executiv APTOR, spune că: „Mă bucur că, după estimările noastre, 500.000 de participanți s-au bucurat de agenda orădeană și că am încheiat anul 2023 cu peste 225.000 de turiști; suntem cu doar 4% în urma cifrelor pre-pandemie, comparativ cu anul 2019. Anul trecut, ne-am îndreptat atenția spre ecosistemul turistic local, venind cu inițiative în sprijinul antreprenorilor care răspund de calitatea experiențelor turistice din Oradea.”
4.420 de turiști au beneficiat anul trecut de gratuități în #Oradea
În cadrul conferinței au fost prezentate date despre fluxurile turistice din anul 2023, materialele și campaniile de promovare realizate de APTOR, acțiunile de susținere a turismului și a industriei HORECA locale, dar și măsurile de sprijin acordate agențiilor de turism pentru pachetele de tip city-break, respectiv campania „Oradea, cu drag!”. Pentru al patrulea an Visit Oradea, cu ajutorul Primăriei Municipiului Oradea și al partenerilor, a oferit gratuități și beneficii pentru cei 4.420 de turiști înregistrați în campanie.
Chira a vorbit și despre cea de-a doua ediție a campaniei de tururi ghidate gratuite, desfășurate în fiecare weekend din perioada 1 iunie – 17 septembrie 2023 și care s-au adresat atât orădenilor, cât și turiștilor interesați să descopere urbea de pe Crișul Repede. Tururile s-au realizat în limba română, engleză și maghiară și au durat aproximativ 2.5 – 3 ore fiecare. Față de anul 2022, când s-au arătat interesate 485 de persoane, în 2023, numărul celor doritorilor a crescut la 1.191.
Oradea, pe locul 8 ca punct de atracție națională
Directorul APTOR a prezentat analiza evoluției turistice pe luni calendaristice, menționând că cea mai performantă din punct de vedere al înnoptărilor a fost luna decembrie, cu un record de 30.141 turiști raportat la datele statistice INS din perioada 2015-2023. Oradea și-a păstrat locul în top 10 destinații turistice, fiind prezentă pe locul 8.
În ceea ce privește campaniile de promovare a orașului, echipa APTOR s-a axat pe promovarea masivă în mediul online a obiectivelor turistice, creând clipuri video care s-au bucurat de apreciere pe canalele de social media ale Visit Oradea: Facebook, Instagram, YouTube și TikTok. Șeful APTOR susține că cel mai mare impact s-a înregistrat pe platforma Facebook, cu un impact anual de peste 1,8 M persoane. De asemenea, Google a premiat cu Recenzia de Aur 9 monumente istorice, castele și cetăți din fiecare regiune a țării, printre care și Cetatea Oradea.
Un alt punct al conferinței l-a constituit o trecere în revistă a celor 31 de evenimente implementate, precum și a celor desfășurate în Cetatea Oradea cu sprijinul Visit Oradea.
Totodată, au fost prezentate târgurile și evenimentele de turism la care a participat echipa în anul 2023: Târgul de Turism al României (23-25 februarie), ITB Berlin (7-9 martie), Târgul Mondial de Turism de la Londra (6-8 noiembrie), European Medical Tourism Fair (16-17 noiembrie), Tour and Travel Warsaw (23-25 noiembrie).
În premieră în România, APTOR a lansat în sprijinul ecosistemului turistic local o platformă digitală de management integrat a prezenței online la nivelul destinației de tip CRM (Customer relationship system), realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea. În cadrul platformei au fost înscriși, în urma unei serii de întâlniri, cei mai activi stakeholderi din sectorul turistic: reprezentanți ai HoReCa, ai instituțiilor de cultură și ai agențiilor de turism.
Datele statistice pe 2023 arată, la nivelul întregii țări, că Oradea mai are de recuperat câteva locuri… Cine atrage cei mai mulți turiști?
Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului, a prezentat marți, 6 februarie, date statistici primite de la INS, ce arată creșterea numărului turiștilor străini, care au sosit în România în 2023, cu 26,5% față de anul precedent.
✅️ Conform #INS, peste 13,65 milioane de turiști au sosit în structurile de primire din țara noastră, fiind înregistrată o creștere de 10,5% față de anul 2022. Mai mult, numărul de înnoptări a ajuns, în 2023, la 29,17 milioane, cu 9,8% mai mult față de anul precedent. Durata medie a șederii, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini, a fost de 2,1 zile.
➡️ Top 3 țări emițătoare de turiști:
• Germania: 218.300 sosiri;
• Italia: 186.700 sosiri;
• Israel: 150.500 sosiri.
↗️ Top 3 destinații preferate din România, în funcție de numărul de sosiri:
• București: 1,83 milioane sosiri;
• Constanța: 1,57 milioane sosiri;
• Brașov: 1,51 milioane sosiri.
Totodată, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică a fost de 30,7%, în creștere cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul precedent.