iulie 18, 2024 00:21

Se lucrează intens la Piațeta de pe str. Independenței

Datorită condițiilor meteo favorabile din ultimele zile, lucrările de amenajare a zonei publice situate deasupra parcării subterane din strada Independenței sunt în plină desfășurare, stadiul de execuție fiind acum de 35%. Programate a fi finalizate în vara acestui an, lucrările se axează în aceste zile pe pavararea suprafeței de 7.600 mp (inclusiv treptele ce coboară spre albia Crișului Repede), pavajul fiind realizat din piatră naturală din granit auriu și cubeți de porfir, ce vor fi încadrate de borduri din granit auriu 20×15 cm, respectiv de rigole deschise din granit auriu.

Până în momentul de față, au fost efectuate lucrări de demolare, lucrări la structurile de rezistență a celor trei corpuri de clădire, s-au realizat lucrări la structurile de rezistență a esplanadei și zonelor de promenadă, lucrări de hidroizolare. Totodată, s-au executat lucrări de instalații de preluare a apelor pluviale, s-au efectuat lucrări de instalații sanitare – oglinda apei, lucrări de instalații fântâni arteziene, lucrări de instalații HVAC, s-au executat lucrări de instalații electrice exterioare, precum și de instalații electrice și sanitare interioare la corpurile de clădire, împreună cu lucrări de placare cu pavaj de piatră naturală din granit auriu.

Se lucrează și la zona de promenadă prevăzută cu spații verzi și cu acces terasat către râul Crișul Repede.

Zonă verde cu peste 500 de plante

În partea de est a piațetei, unde planşeul de beton al parcării nu permite plantarea pomilor, va fi o vegetaţie alcătuită din gazon (aproximativ 611 mp) şi arbuşti plasați pe „lentile” de iarbă. Aceste „lentile” sunt, de fapt, uşoare denivelări organice curbilinii, lipsite de borduri, ce se nasc direct din planul de călcare.

Cele peste 500 de plante propuse pentru amenajarea spațiilor verzi sunt din categoriile: arbori și arbuști ornamentali (ex. Acer platanoides drummondii – 20 buc, Euonymus alatus – 3 buc., etc.), plante cățărătoare (ex. Hedera colchica ssp. – 50 buc.) și plante perene (ex. Festuca glauca – 185 buc., Mischantus siensis – 125 buc., Pennisetum alopecuroides – 125 buc. etc.)

Locul de odihnă va fi marcat de băncuţe cu jardinieră din bloc de granit auriu, cu şezut din lemn din stejar rindeluit şi lăcuit.

Despre proiect

Biroul de presă al Primăriei Oradea susține, printr-un comunicat de presă, că scopul acestui proiect îl reprezintă realizarea unui pol urban ca spaţiu reprezentativ pentru oraşul contemporan prin reinterpretarea în cheie modernă a stilului Art Nouveau – Secession – stil care  defineşte identitatea culturală a Oradiei şi care să îmbine arhitectura stilului secession al construcţiilor existente, cu reinterpretarea în stil modern a elementelor decorative pentru clădirile de la suprafaţă ale acestei parcări. Noul zonă publică de recreere va favoriza contactele sociale sau organizarea de evenimente cu caracter social-cultural sau comercial.