iunie 13, 2024 05:09

Vrei să te implici în dezvoltarea zonei Aeroportului Oradea? Studiază Masterplanul aflat în dezbatere publică!

Consiliul Județean Bihor anunță demararea procedurii de transparență decizională privind masterplanul de dezvoltare a zonei din imediata vecinătate a Aeroportului Oradea.

Acest proiect strategic pentru dezvoltarea zonei adiacente Aeroportului Oradea are ca obiectiv creșterea economică durabilă și transformarea acesteia într-un centru de afaceri și tranzit. Masterplanul, elaborat în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, identifică direcțiile principale de dezvoltare, inclusiv zonele destinate hangarelor, facilităților adiacente terminalului cargo și parcurilor industriale.

Acum avem o infrastructură bună în interiorul aeroportului, dar zona de dezvoltare de lângă este foarte valoroasă. Am eliberat șase hectare de teren pe una din cele mai importante axe de ieșire din Oradea și unde, împreună cu Primăria Oradea, am pregătit acest masterplan. Va fi o zonă economică care se va dezvolta în jurul aeroportului, având în vedere că va fi și prima coborâre de pe Drumul Expres Arad – Oradea, înspre Livada”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Decizia unui masterplan al zonei vine ca un efect normal a investițiilor făcute de administrația județeană. Doar la nivelul anului 2023, a realizat investiții din fonduri europene de peste 400 milioane lei. Acestea includ construcția unui nou terminal pentru pasageri, extinderea pistei de decolare/aterizare și un sistem de siguranță și securitate la cele mai noi standarde.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului Urbanistic-Masterplan pentru „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare, extindere platformă aeronave, Aeroport Oradea” va fi supus votului într-o ședință viitoare a Consiliului Județean Bihor. Acesta a fost publicat pe site-ul instituției, pe pagina: https://www.cjbihor.ro/informatii-publice/transparenta/transparenta-decizionala/.

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparență decizională se pot depune până la data de 18.02.2024 ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: registratura@cjbihor.ro, prin poştă, pe adresa Consiliul Județean Bihor sau la sediul instituției, la Registratură, la adresa Municipiul Oradea, str. Parcul Traian nr. 5, între orele 8-16.

Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri la Proiectul de hotărâre privind  aprobarea Studiului Urbanistic-Masterplan pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare, extindere platformă aeronave, Aeroport Oradea”.

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 21.03.2024.

De ce este important un masterplan pentru zona Aeroportului Oradea? Pentru că, aceeași instituție condusă de Ilie Bolojan, lucrează în parteneriat cu Primăria Oradea, la proiectul trenurilor metropolitane, ce vor asigura o legătură rapidă și facilă pentru pasageri până la Aeroport. Tram-train-ul este un mijloc de transport în comun care poate să circule atât pe liniile de tramvai, cât și pe liniile de tren. Un număr de 13 astfel de vehicule ar urma să fie achiziționate în anii următori. Proiectul are o valoare estimată de 235 de milioane de euro și ar urma să fie finanțat cu fonduri europene, prin Programul Transporturi – Axa 6 – Trenuri Metropolitane.