Administrația Fondului de Mediu a dat recent publicității lista proiectelor ce vor obține finanțare pentru realizarea de piste de biciclete.
Deși proiectele au fost depuse din noiembrie 2022, abia acum a fost finalizată evaluarea acestora. Astfel, din 59 de proiecte decalarate câștigătoare, 15 au fost întocmite de administrații bihorene. Este vorba de Municipiul Marghita și comunele Budureasa, Cefa, Nojorid, Tulca, Curtuișeni, Pocola, Finiș, Sârbi, Sânmartin, Dobrești, Sâmbăta, Ciumaghiu, Gepiu și Toboliu.
Întreaga listă poate fi consultată aici:
Dacă este să ne uităm la un proiect de acest gen, am luat cazul documentației depuse de către Primăria Budureasa. Astfel, proiectul „Realizare piste de biciclete in comuna Budureasa, județul Bihor“ își propune reducerea emisiilor de CO 2 prin construcția unui traseu de infrastructura pentru trafic velo cu o lungime cumulata de 5915.00 m. Pista proiectată pe tronsonul Burda-Budureasa urmărește traseul drumului dintre Burda și Budureasa pe partea dreaptă. Tronsonul DJ764A – Saca începe din intersecția drumului județean DJ764A cu drumul comunal DC228 și urmărește traseul drumului comunal DC228 pe partea stângă spre Saca. Tronsonul Teleac – Saca face legătura între cele două localități urmărind traseul drumului comunal DC148 pe partea stângă.
Valoarea totală a proiectului conform devizului general al proiectului ,,REALIZARE PISTE DE BICICLETE ÎN COMUNA BUDUREASA, JUDEȚUL BIHOR” este de 3.178.389,57 lei la care se adaugă TVA în valoare de 597.976,30 lei, rezultând un total de 3.776.365,87 lei inclusiv TVA (cota TVA 19%), din care :
– Eligibil : 3.723.799,99 lei cu tva
– Neeligibil: 52.565,88 lei cu tva
Finanțarea investiției se face din fonduri atrase – Programul de realizare a pistelor pentru biciclete. Finanțarea Programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) încasate la Fondul pentru mediu în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
Pe pagina de Facebook a Primăriei Budureasa este justificată această idee de proiect prin constatarea creșterii numărului de cetățeni care preferă deplasarea prin comună cu transportul alternativ, situație ce a dus la necesitatea de a crea o infrastructură bine dezvoltată, confortabilă și rapidă.
„Infrastructura de biciclete reprezintă o necesitate care aduce beneficii participanților la trafic: creșterea siguranței participanților la trafic, încurajarea mersului cu bicicleta și contribuția la scăderea gradului de poluare. Este modul prin care autoritățile pot arăta că se gândesc la cetățeni, indiferent că aceștia sunt pietoni, automobiliști sau bicicliști.
Prin reducerea utilizării automobilului pentru minim 1 zi, este posibil de economisit muuulți litri de combustibil? Aceasta înseamnă reducerea emisiilor de substanțe nocive pe zi în aerul comunei. Reducerea numărului de mașini datorită apariției bicicletei ca mijloc alternativ de transport va reduce, așa cum era de așteptat, zgomotul generat de trafic pe străzile satelor aparținătoare comunei Budureasa”, se arată în postare.