decembrie 3, 2024 09:54

500 de voluntari au plantat 15.000 de puieți pe o suprafață de trei hectare din satul Betfia în cadrul proiectului „Bihorul Plantează”

Sute de voluntari au participat sâmbătă, 16 martie, la o acțiune de plantare în satul Betfia, comuna Sânmartin, în cadrul proiectului „Bihorul Plantează”, inițiat de Consiliul Județean Bihor, în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Bihor, Direcția Silvică Bihor – Romsilva, Ecolect Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Plantăm 15 mii de puieți din speciile gorun, frasin, paltin de munte și fag. Putem spune că am transformat o suprafață de trei hectare de teren într-o plantație tânără, urmând ca peste 6-7 ani să beneficiem cu toții de avantajele pădurii din această zonă. Acest proiect este un exemplu de bune practici în ceea ce privește colaborarea dintre instituții și mobilizarea”, a precizat Teodor Suciu, directorul Direcției Silvice Bihor – Romsilva.

Cei aproximativ 500 de voluntari au fost angajații instituțiilor care au organizat acțiunea, ai companiei multinaționale Celestica și ai altor instituții publice care au răspuns invitației de a se alătura proiectului (Agenția de Protecție a Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Autoritatea Rutieră Română – Bihor, Casa de Pensii – Bihor, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor, Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj-Napoca – SDN Oradea, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor, Registrul Auto Român – Bihor, Serviciul Județean de Ambulanță Oradea, Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis”).

La acțiunea de plantare au participat și Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor, Horea Abrudan, inspector școlar general, și Cristian Buzlea, director AFIR Bihor.

Consiliul Județean Bihor va sprijini în următoarea perioadă și alte inițiative de acest fel.

Ne implicăm în proiecte de acest fel derulate de Uniunea Studenților din Universitatea din Oradea și un ONG. În toamnă, dacă va mai exista o acțiune de plantare, atunci vom face în toate zonele județului. În anii următori ne propunem ca în fiecare ocol silvic, concomitent, în perioada de plantare, să se realizeze astfel de acțiuni”, a adăugat Mircea Mălan.