Joi, 21 martie 2024, ora 19:00, Sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii din Oradea găzduiește FESTIVALUL PRIMĂVERII, eveniment cultural ce a ajuns deja la cea de-a XIII-a ediție. De această dată, concertul simfonic al Primăverii Armonice este dirijat de către Tiberiu Soare, iar în fața publicului vor fi prezenți Bogdan Zvorișteanu – vioară și Răzvan Suma – Violoncel.
Ce ar fi viața artistică fără muzica excepțională a lui Antonio Vivaldi și a lui extraordinară lucrare „Anotimpurile” și, cu precădere, fragmentul muzical care reprezintă „Primăvara”? Încă, chiar dacă în concertul orădean de joi, 21 martie, nu se va cânta această vestită lucrare, totuși Vivaldi rămâne în memoria multor ascultători drept un compozitor ce reprezintă anotimpul tinereții și al renașterii.
Cel de-al treilea eveniment din cadrul festivalului poartă titlul de „Primăvara armonică”, face trecerea de la epoca barocă a lui Vivaldi înspre romantismul lui Schubert, traversând epoca inconfundabilă a clasicismului lui Mozart. Alături de Antonio Vivaldi, din creația căruia se va prezenta Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547, în programul evenimentului se mai află doi compozitori care au compus într-o permanentă armonie: Wolfgang Amadeus Mozart, prin Concertul pentru vioară nr. 7 în Re major K 271 și Franz Schubert cu Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D. 485. Cei doi compozitori austrieci au fost mereu însoțiți de suflul tânăr în creația lor, deoarece viețile lor nu a cunoscut cele patru anotimpuri, ci s-au oprit într-o „primăvară a vieții”, stingându-se din viață prea tineri: Mozart la 35 de ani, iar Schubert la 31 de ani.
Cine sunt artiștii care vor încânta publicul meloman?
Bogdan Zvorișteanu a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani, fiind îndrumat de tatăl său, Radu Zvorișteanu, concertmaestru și dirijor. A finalizat studiile Liceului de Muzică „George Enescu” în anul 1988, iar cinci ani mai târziu a absolvit Academia de Muzică din București, la clasa profesorilor Victoria Basta și Ștefan Gheorghiu. Și-a perfecționat apoi abilitățile de concertmaestru la Academia Internațională de Muzică Menuhin din Gstadd cu Alberto Lysy și la Blonay în Elveția. În calitate de concertmaestru a fost angajat la Filarmonica Santiago de Compostela, Spania și la Orchestra de Cameră din Pforzheim, Germania. La Academia Menuhin s-a întors în calitate de profesor pentru a susține cursuri de vioară și muzică de cameră. Valoarea artistică incontestabilă a lui Bogdan Zvorișteanu a fost confirmată de numeroase distincții dobândite la concursuri internaționale, precum Festivalul „George Enescu” București, „Tibor Varga” Sion și „Leopold Mozart” Ausburg.
În anul 2002 s-a stabilit la Geneva, activând în orchestră sub bagheta unor dirijori precum Rafael Frühbeck de Burgos, Armin Jordan, Antonio Pappano, Charles Dutoit sau Christoph von Dohnányi. A susținut concerte pe marile scene ale lumii în Argentina, Coreea de Sud, Germania, România, Elveția și Belgia. Instrumentul pe care cântă Bogdan Zvorișteanu este o vioară Nicolaus Gagliano din 1761, împrumutată de familia Aebi-Müller, donatori principali ai Centrului Paul Klee din Berna.
Răzvan Suma s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1977 și a urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a absolvit Academia de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar din anul 2002 a început să se perfecționeze la Cambridge cu profesorul Terry King. Răzvan Suma a devenit solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio în anul 2009 și totodată profesor la Universitatea de Muzică din București. Violoncelistul a câștigat premii importante la concursuri de renume internațional, precum „Giovanni Batista Viotti” din Italia, „Markneukirchen” din Germania sau „Villa de Llanes” din Spania. Din anul 2012 Răzvan Suma a început să organizeze turnee naționale prin proiectele: Vă place Bach?” , „Vă place Brahms?”, „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU…?”, „Vă place Beethoven?” sau „Vă plaCello?”, la care se adaugă turneele cu specific de tango.
Răzvan Suma este și fondator al Ansamblului „PlaCello”, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Richard Galliano, Wen Sinn Yang, Yi-Bing Chu, Cristian Măcelaru, Philippe Graffin, Cvartetul Borromeo, Justus Franz, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach.
Tiberiu Soare s-a născut la București în anul 1977 și a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică „Iacob Mureșianu” din capitală, urmând apoi să își desăvârșească studiile la Universitatea Națională de Muzică din București. A urmat cursurile specializării de Interpretare muzicală, secția tubă cu profesorul Ion Popescu, precum și cele de Dirijat orchestră, unde a studiat cu Ludovic Bács și Petru Andriesei. A aprofundat cunoștințele de dirijat cu Horia Andreescu, Alain Paris și Adrian Sunshine. Tiberiu Soare și-a lărgit universul cunoașterii muzicale, participând și la cursul de compoziție al compozitorului Dan Dediu din cadrul Universității de Muzică din București.
Cariera sa dirijorală a început în anul 1999, atunci când a început să colaboreze cu orchestrele Filarmonicilor din Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, Satu-Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșanu, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio. De asemenea, este dirijorul ansamblului „Profil” încă de la înființarea acestuia în 2002. În anul 2018, Tiberiu Soare a obținut Titlul de Doctor în muzică la Universitatea de Muzică din București cu lucrarea „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, îndrumător Prof. Univ. Dr. Dan Dediu. Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti între 2007-2012 şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio 2012-2014, a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus). În prezent, Tiberiu Soare este invitat permanent la pupitrul tuturor teatrelor de operă și al filarmonicilor din România, precum și a unora dintre cele mai importante orchestre din lume.
Nu doar muzica îi va purta pe melomanii orădeni în atmosfera muzicală specifică primăverii, ci și aranjamentele florale special create de tânăra artistă Laura Bradea de la „Atelierul Laurei”.