aprilie 20, 2024 06:34

Primarul Florin Birta și Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, au inaugurat Terminalul Intermodalul de pe Calea Borșului

Primarul Florin Birta și Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, au susținut vineri, 1 martie, o conferință de presă la noul Terminal Intermodal, realizat de municipalitatea orădeană pe Calea Borșului nr.43A. Investiția, realizată din fonduri europene, va asigura legătura între transportul feroviar și cel rutier, contribuind astfel la reducerea accidentelor cauzate de TIR-uri, la fluidizarea traficului rutier, precum și la reducerea poluării, dacă e să ținem cont doar de aceste câteva avantaje, fără a le pune la socoteală și pe cele economico-financiare.

Proiectul „Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier și feroviar în zona gării CFR Episcopia Bihor” a fost implementat de Primăria Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internationala, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

Lucrările, realizate de asocierea formată din SC COSTA VOC IMPEX SRL – lider de asociere si ASFAMIXT SRL – asociat, au fost finalizate în doar șase luni, în condițiile în care complexitatea investiției presupunea o activitate intensă pentru cel puțin doi ani și jumătate….

În cadrul proiectului s-au construit două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor ce vor fi transportate prin intermediul centrului intermodal.

Totodată, s-a construit o platformă de beton între cele două linii de cale ferată, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică și parcarea pentru camioane. Terminalul intermodal a fost împrejmuit, iluminat și racordat la rețelele de utilități.

Terminalul Intermodal va deveni operațional, cel mai probabil, din 1 ianuarie 2025

Este un hub de conexiune rutieră foarte important, care va duce la dezvoltarea mediului de afaceri din Oradea. Valoarea totală a investiției a fost 15 milioane de euro, din care 10 milioane sunt din fonduri europene și 5 milioane reprezintă contribuția municipiului Oradea. Pentru realizarea acestei investiții am parcurs în ultimii ani o procedură anevoioasă, prin care am solicitat terenul de la Ministerul Finanțelor. Anul trecut, în luna mai, s-a emis Hotărârea de Guvern prin care acest teren ne-a fost transferat în proprietate. Apoi, din luna mai până la finalul anului, constructorii au reușit să finalizeze investiția, deși aveau ca termen un an de zile. Doresc să le mulțumesc pe această cale pentru implicarea și efortul depus”, a precizat primarul Florin Birta.

Terminalul Intermodat a fost predat către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care a încheiat deja un contract pentru operarea intermodalului cu S.C. Routier European Transport S.A. (Lider) și Cabooter Intermodal BV (Asociat 1).

Operarea terminalului va începe cel târziu în data de 01.01.2025, până la această dată operatorul fiind desemnat să parcurgă procedurile necesare în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare operării. De asemenea, terminalul intermodal urmează să fie completat cu încă două linii de cale ferată, după ce sediul celor de la Direcția Antifraudă și Direcția Regională Vamă va fi mutat în Parcul Industrial nr. 1, aproape de această zonă.

Oradea, model de referință la nivel național

Oradea rămâne un model de referință la nivel național. În spatele proiectelor de infrastructură stau parcurile industriale, o industrie vie foarte importantă pentru ceea ce înseamnă crearea de locuri de muncă și atragerea de investitori. Felicitări pentru modul în care știți să dezvoltați economic orașul! Proiectele ce țin de conectivitate vor aduce un potențial uriaș. De aceea, atât centura orașului, cât și drumul de legătură cu Autostrada A3 sunt foarte importante pentru conectivitatea orașului”, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Imagini video aici:

Terminalul Intermodal Oradea a fost finalizat. Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri