aprilie 20, 2024 06:59

Alexandru Chira, noul director al Oradea Heritage

Alexandru Chira, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea), a fost numit, începând cu data de 1 aprilie, la conducerea Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage), în locul Angelei Lupșea, care a renunțat pe 8 martie la aceastăm poziție, invocând motive de ordin personal.

Oradea Heritage se ocupă cu conservarea și gestionarea monumentelor de patrimoniu din Oradea, printre care și obiectivele turistice Turnul Primăriei, Casa Darvas-La Roche, Sinagoga Neologă Sion, Templul Francmasoneriei, Sinagoga Aachvas Rein și Pasajul Madách Imre.

Alexandru Chira a ocupat poziția de director executiv Visit Oradea în perioada 2020-2022, iar din 2022 pe cea de director general. Municipalitatea orădeană justifică alegerea lui Chira în această nouă poziție, subliniind că tânărul director a fost inițiatorul multor proiecte majore, dintre care menționăm obținerea statutului de areal balnear pentru Oradea, obținerea statului de ONG de utilitate publică pentru Visit Oradea, conceperea și implementarea campaniei de gratuități pentru turiști „Oradea cu Drag”, a tururilor ghidate gratuite, lansarea unui program integrat de management al turiștilor de tip CRM, a primei aplicații de tip realitate augmentată pentru turiști, a campaniei de promovare alături de jurnalistul Charlie Ottley la BBC. La acestea se mai adaugă și alte evenimente culturale, precum concertul José Carreras, Sounds of Oradea Festival, unde va concerta în acest an, pentru prima dată în Oradea, celebra soprană Angela Gheorghiu, Digital Crusade, prima competiție de sporturi digitale din oraș, Conferințele Dilema Veche și Unchain Fintech Festival.

În ultimii doi ani, Visit Oradea a marcat o serie de creșteri ai indicatorilor de performanță, cea mai notabilă fiind atragerea unui număr record de turiști, creșterea bugetelor de evenimente prin parteneriate cu companii private și o ulterioară dezvoltare a unor evenimente consacrate precum FestiFall, Festivalul Medieval Oradea, TIFF Oradea, Oradea Summer Film, Târgul de Crăciun Oradea și Orașul Faptelor Bune.

„Voi gestiona Oradea Heritage pe aceleași principii de transparență și eficiență precum Visit Oradea, vizând crearea de plusvaloare atât pentru orădeni, cât și pentru turiști. Managementul comun al celor două organizații va crea o sinergie firească, Visit Oradea având rolul de a atrage turiști, iar Oradea Heritage de a crește gradul de atractivitate a destinației. Voi pune accentul pe crearea de campanii eficiente și produse turistice performante la nivel de destinație pentru obiectivele administrate de Fundație și pe îmbunătățirea experienței de vizitare a acestora. Programul de reabilitare a fațadelor și de prevenție a degradării monumentelor istorice din Oradea și județ reprezintă o prioritate extrem de importantă pe care o voi coordona îndeaproape cu specialiști interni și externi. 

Oradea Heritage va continua programele care au avut succes, urmărind însă creșterea numărului de vizitatori la anumite obiective mai puțin populare în prezent și diversificarea tipologiilor expozițiilor”, a declarat noul director executiv Oradea Heritage, Alexandru Chira.