aprilie 20, 2024 05:08

Despre tradiții și obiceiuri populare românești de primăvară la Facultatea de Litere din Oradea

Luni, 1 aprilie, Centrul de Cercetare a Schimbărilor Culturale Naționale în Contextul Globalizării de la Facultatea de Litere Oradea, a organizat în colaborare cu Universitatea din Ljubljana și Universitatea ELTE din Budapesta un workshop dedicat sărbătorilor și tradițiilor populare din spațiul românesc. Manifestarea Reminiscențe ale vechilor obiceiuri de primăvară a fost moderată de prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, însă au susținut prezentări dr. Ligia Cristea,  de la Universitatea din Oradea – Prinderea suratelor – obicei al primăverii transilvănene și conf. univ. dr. Katarina Marinčič, directoarea Institutului de Romanistică de la Universitatea din Ljubljana – E primăvară, iarăși primăvară…. Cadrele didactice de la universitățile partenere au fost însoțite de un grup numeros de studenți din Slovenia, care s-au bucurat de șansa de a schimba impresii și de a dialoga în limba română cu studenții Facultății de Litere de la Universitatea din Oradea.

Workshop-ul s-a încheiat cu un moment cultural marcat de prezentarea ultimului volum de creație literară a scriitoarei Katarina Marinčič, volum tradus în limba română. Lect. dr. Ioana Jieanu, lector de limba română la Universitatea din Ljubljana, a citit câteva fragmente din volum.

„Acest tip de dialog intercultural reprezintă una dintre prioritățile Facultății de Litere, deoarece modul în care tinerii studenți sunt formați să îmbrățișeze diversitatea poate reprezenta o deschidere spre înțelegerea propriei identități culturale”, a precizat conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere.