aprilie 20, 2024 06:11

Interes crescut pe marginea sistemului de termoficare orădean

Departamentul de Inginerie Energetică a FIEMI (Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial) din cadrul Universității din Oradea a organizat în sala de conferințe a Bibliotecii universității, o primă întâlnire din seria „De la idee al realitate – TERMOFICAREA MUNICIPIULUI ORADEA”, eveniment la care au participat studenți, profesori, specialiști și cetățeni interesați de subiect.

„Cred că Universitatea are ca rol, pe lângă a preda cunoaștere și a forma specialiști, acela de a crea o legătură cu comunitatea. De aceea ne-am gândit să venim spre orădeni, explicându-le cum funcționează sisteme vitale pentru viața fiecăruia dintre noi”, a spus conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea, inițiatoarea acestor întâlniri.

Cadru didactic la Departamentul de Inginerie Energetică, conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea, a subliniat faptul că sistemele de furnizare centralizată a energiei sunt tot mai atractive pentru state dezvoltate din vestul Europei, pentru că sunt eficiente și mai puțin poluante. Gazda evenimentului a subliniat că provocările puse în fața sistemului local de termoficare au fost: eficientizarea energetică, reducerea consumului, reducerea pierderilor și retehnologizarea. Conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea a mărturisit că, după ce a analizat critic toate opțiunile pe care le avea pentru a beneficia de încălzire și apă caldă, a ajuns la concluzia că sistemul urban de termoficare reprezintă cea mai bună alegere cu atât mai mult cu cât peste 80% din populația orașului beneficiază de rețeaua de termoficare.

Împreună cu inginerul Lucian Pop, șeful Serviciului Tehnic al Termocentrale Oradea, conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea a făcut o exhaustivă prezentare a ceea ce înseamnă furnizarea de apă caldă și încălzire la nivelul orașului, de la producție și până la distribuție. Ing. Lucian Pop a vorbit despre stadiul înlocuirii rețelelor și despre investițiile pe care le pregătește Termocentrale Oradea.

„Aș vrea să se înțeleagă că orașul este un organism viu, care evoluează, care trebuie hrănit, care are nevoie de energie ca să trăiască”, a concluzionat conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea.