aprilie 29, 2024 19:24

Piațeta de deasupra parcării subterane de pe str. Independenței prinde contur

Pavarea piațetei situate deasupra parcării subterane din strada Independenței a ajuns la un stadiu de 60%. Zona publică are o suprafață de 7.500 mp și este pavată cu piatră naturală din granit auriu și cubeți de porfir. De altfel, reprezentanții municipalității susțin că stadiul lucrărilor de amenajare a întregii piațete a ajuns la 50%. finalizarea acestora fiind prevăzută în vara acestui an.

În acest moment se lucrează la montarea pavajelor și a bordurilor, la realizarea hidroizolației la jardiniere, la pregătirea stratului suport pentru șapa de la pavilionul expozițional (Corpul C1).

La Corpul C1 urmează turnarea șapei, montarea pereților de sticlă și realizarea structurii metalice pentru fațada de granit. La corpul C2, cel care va deservi punctul de informare turistică, un punct DIGI, dar și toaletele urmează să fie montat peretele  cortină și structura metalică pentru fațada de granit.

La corpul C3, care va găzdui un spațiu comercial, structură metalică este deja realizată împreună cu instalația electrică aferentă, urmând compartimentarea spațiului și realizarea învelitorii.

Până acum au fost efectuate lucrări la structurile de rezistență a celor trei corpuri de clădire, lucrări de hidroizolare, lucrări de instalații de preluare a apelor pluviale, lucrări de instalații sanitare și electrice.

Totodată, continuă lucrările și la zona de promenadă prevăzută cu spații verzi și cu acces terasat către râul Crișul Repede.

Placarea piațetei și o zonă verde cu peste 500 de plante

Suprafața de 7.600 mp (inclusiv treptele ce coboară spre albia Crișului Repede) se plachează cu pavaj de piatră naturală din granit auriu și cubeţi de porfir, care sunt încadrate de borduri din granit auriu 20×15 cm, respectiv de rigole deschise din granit auriu.

În partea de est a piațetei, unde planșeul de beton al parcării nu permite plantarea pomilor, va fi o vegetație alcătuită din gazon (aproximativ 611 mp) şi arbuști plasați pe „lentile” de iarbă. Aceste „lentile” sunt, de fapt, ușoare denivelări organice curbilinii, lipsite de borduri, ce se nasc direct din planul de călcare.

Cele peste 500 de plante propuse pentru amenajarea spațiilor verzi sunt din categoriile: arbori și arbuști ornamentali (ex. Acer platanoides drummondii – 20 buc., Euonymus alatus – 3 buc., etc.), plante cățărătoare (ex. Hedera colchica ssp. – 50 buc.) și plante perene (ex. Festuca glauca – 185 buc., Mischantus siensis – 125 buc., Pennisetum alopecuroides – 125 buc. etc.)

Locul de odihnă va fi marcat de băncuțe cu jardinieră din bloc de granit auriu, cu șezut din lemn din stejar rindeluit şi lăcuit.