Primăria Oradea anunță că a fost aprobată finanțarea pentru Grădina Urbană Nufărul, un nou spațiu verde dedicat relaxării și interacțiunii comunitare. Proiectul a fost depus spre finanțare din fonduri europene de către Primăria Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, urmând etapa de contractare și, ulterior, semnarea contractului de finanțare.
Amenajarea Grădinii Urbane Nufărul are la bază dorința de a crea pentru locuitorii și vizitatorii municipiului Oradea un spațiu unde să se poată recrea, atât în aer liber, cât și în zone acoperite. Investiția presupune construcția unei sere, a unui turn și a unei pasarele pietonale, amplasate într-un spațiu verde dinamic, unde elementele minerale, alături de conceptul de vegetație, creează un cadru propice pentru promenadă, joc și interacțiune între membrii comunității.
De asemenea, proiectul urmărește amenajarea și punerea în valoare a amplasamentului cuprins între strada Meiului, strada Lotus, Complexul Lotus și strada Vavilov, prin îmbogățirea funcțională și transformarea acestuia într-o zonă atractivă pentru toți locuitorii orașului.
Construcțiile propuse (seră, turn și pasarelă) se încadrează armonios în peisajul de tip grădină urbană și oferă un cadru adecvat pentru petrecerea timpului liber, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
Proiectul Grădinii Urbane Nufărul a fost depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027, apelul de proiecte 713 – Îmbunătățirea infrastructurii de turism, în special în zone cu potențial turistic valoros, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice. Acest apel de proiecte a fost dedicat mediului urban.
Valoarea totală a proiectului este de 123.594.195,97 lei (TVA inclus), din care finanțarea nerambursabilă este de 43.335.466,16 lei (TVA inclus). Durata de execuție este de 2 ani de la semnarea contractului de lucrări. În acest moment, proiectul tehnic este finalizat, urmând a fi lansată achiziția pentru execuția lucrărilor, care ar trebui să înceapă în anul 2025.
Seră, turn și pasarelă
Conform proiectelor municipalității, sera va fi o construcție cu structură metalică, cu două nivele (P+1), care va include, pe lângă spațiul principal al serei, zone cu diverse funcțiuni – spațiu dedicat personalului Universității, bistro, grupuri sanitare și spații tehnice.
Construcția va avea trei accesuri, realizate la nivelul parterului, din circulațiile grădinii urbane. Parterul va fi împărțit în trei zone principale: sera; zona pentru personalul universității (sală de curs/sală multifuncțională și laborator); zona pentru personal (vestiar, grup sanitar), grupurile sanitare și spațiul tehnic. Sera va fi un spațiu înalt, cu două nivele.
Etajul va fi împărțit în trei zone principale: sera; spații administrative, bistro și grupuri sanitare. Pentru a asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, proiectul prevede o serie de soluții care să faciliteze accesul și deplasarea în clădire și în grădina urbană adiacentă.
Ansamblul format din turn și pasarelă are scopul de a oferi utilizatorilor o nouă perspectivă asupra grădinii, precum și un nou mod de a o traversa. Pasarela pietonală suspendată va traversa grădina urbană, asigurând circulația pietonală suspendată, accesibilă prin trei scări. De asemenea, se poate ajunge pe pasarelă și prin intermediul turnului. Pasarela va fi realizată din structură metalică și va fi formată din trei segmente.
Turnul va putea fi accesat din grădina urbană și de pe pasarela suspendată, în zona unde cele două construcții se întâlnesc. Turnul va avea o scară centrală și va putea fi accesat fie pe această scară, fie de pe pasarelă, la primul nivel. Turnul va fi o construcție deschisă, cu structură metalică, având trei nivele (P+2), și va fi acoperit.
Grădina urbană
Pentru realizarea grădinii propriu-zise, amenajările exterioare vor consta în zonificarea amplasamentului și propuneri de plantări pentru fiecare zonă. Amenajarea peisagistică și construcțiile propuse vor oferi diverse funcțiuni și activități pentru Grădina Urbană Nufărul. Această asociere va crea un spațiu public dinamic și complex, capabil să răspundă cerințelor unui număr mare de vizitatori.
Grădina urbană va fi dotată cu alei, zone verzi și diverse elemente de peisagistică, precum mobilier urban (bănci, mese, rasteluri pentru biciclete, hamace, grătare decorative pentru arbori, coșuri de gunoi, cișmele, panouri informative și sistem de orientare).
Investiția include și lucrări de infrastructură, precum drumuri și căi de acces pentru pietoni și vehicule, dar și crearea a 30 de locuri de parcare.
În ceea ce privește vegetația, vor fi plantați un număr mare de arbori, toate speciile fiind autohtone, pentru a asigura adaptarea la microclimatul local și o stare fitosanitară bună.
Un element de noutate este utilizarea apei geotermale pentru încălzirea serei. De asemenea, o parte a acoperișului serei va fi de tip verde intensiv, capabil să absoarbă o parte din apele pluviale, contribuind la purificarea aerului și la reducerea temperaturii ambiante, ceea ce va scădea consumul de energie al construcției.